tirsdag 17. august 2010

Trysil-Fiskvikmoen(Rendalen) 66km

Redigert litt og skrevet litt bedre fra jeg forlot Osendalen, gjelder mere landinger ang hangglider...og det som jeg tror er den sikkreste ruta for å ikke lande...


Fyterakkern, proffesjonell lavtflyving. Fløy en tur ifjor-vår lavt fra Høsbjør til Østerdalen, men der hadde eg no skikkelige bobler. Denne turen her var rå skal eg si dokker, putre, putre hele tia, kun ei goboble...


Bildet: Moten med ny Deltaen...

Jon, Morten, Øyvind og meg bestemte oss for og ta en krampetak fra Trysilfjellet igår(mandag). Med mot i brøstet og litt trekk inn oppe på parkeringa tuslet vi oss opp til start.

Bildet: Øyvind og Jon er straks ferdigrigget.
-
Kom fine sykluser inn i flekkan, sa til gjenget vi kunne like godt starte tidlig i tilfelle dagen skulle stablisere seg. (noe som stemte til punkt og prikke) Startet først og sleit pinadø nedi lia, ropte til de andre om å vente litt. Fløy ei lita stund, så endelig var det bobler, driftet godt. Etter ei stund var Morten og Øyvind ute også, vi tanket, fløy frem og tanket igjen.
-
Tilslutt greide jeg og Øyvind å klore oss til 1550moh, da stakk vi til neste kant på det nordlige hyttefeltet og ble liggende fast der, Morten kom også inn etter oss. Her sleit vi med varierende høyde, satan og. Til slutt løsna det ei boble ute på myra, Øyvind hylte på radioen det skrudde en fugl, så den eg men ble fløsjet ned på platået bak. Helvete og, begynte nesten og rygge med Mantraen, speed inn, greide akkurat på f-håret og bikke meg over kanten, nu var eg lavt og under kanten. Men peisa på der kor eg så fugelen, 40 meter over myra så det PANG. Bråbremsa ned vingen, steig som fan, heiv meg rundt, en til bråbremsing, opp som fan igjen. Nå endelig kunne eg skru skikkelig selv om bobla var ei idiotboble, toppa ut på ca 1550moh og sa farvel til gjenget. Så også Jon hang på Trysilfjellet nå.Bildet: Tror det er det lille vannet rett nord av Osensjøen.

Tok kurs mot Slettås, ei lita bygd midt mellom Jordet og Osensjøen. Men den begredelige høyda mi gjorde att man måtte tenke seg om hvert annet sekund for og ikke lande. Skrur på alt, putre, putre, ja lite visste eg at hele turen skulle bli slik. Ser Morten kommer etter meg og må lande på ei seter bak Trysilfjellene.

-

Passerer Slettås i driftere som eg finn hele tia, drifter mot Bjørbekkåsen(825moh) lavt. Lå og jobbet mellom 1000-1200moh, skikkelig lavt, men mange myrer jeg kunne tre meg ned på om det ble landing. Huske eg fikk ei goboble ifjor på Bjørbekkåsen, leita febrilsk nu, der pinadø, putra meg til noe over 1400moh, og tar sikte på en øde dal som heter Osendalen.

(nytt her) Bildet: Her har jeg krysset over fra Osendalen til Slemdalen. Slemdalen går nord/sør og oppå platået. Følger du en rett linje gjennom dalen over platået kommer du til Flendalen... Inni denne dalen(Slemdalen) er det dårlig med landinger, hverfall for HG... Men oppe på platået øst for her er det mange gode landinger(for hg) med bilvei til. Tar du bobla(2000moh) her helt inni i dalen/platået glir du nok helt til Åkerstrømmen med HG...

Så persolig tror eg "melkeruta" er her: Starten på Trysilfjellet, så over til Slettås, derfra mot Osendalen, over til Slemdalen, så tanke høyde på platået(Røstet), videre mot Åkerstrømmen via Flendalen, ikke krysse over Rendalen før man er nesten på Åkerstrømmen eller Otnes, videre følge fjellkjeden VEST for Rendalen opp til Tronfjellet... Herfra er fantasien min godt plantet i hodet, er sikker på man kommer seg til Kvikne, så Oppdal, og så skli ut høyda da det begynner å bli lavere lovlig høyde som man kan jobbe på...

-
Vet ikke hvor mange ganger jeg planlegger å lande, men det er ikke få, hver gang eg ser ei åpning regner eg med å nå den, ja sånn gikk turen lavt, helt utrulig. Kommer lavt og trangt langt oppe i Osendalen, har Byringen(1038moh) øst for meg og Røstberget(832moh) vest for meg. Ser Byringstjønnet foran meg, siste mulighet for landing tenker jeg, ser ei ørn litt øst for tjønnet som skrur, eg dit. Dæven ei boble, tar pinadø igjen ørna, tru ho hadde dårlige batteri på varioen sin, he he...

-

Kurser på le-sida av Røstberget og skal til og lande på ei myr, pip, pip, ny drifter, jeg er glad igjen. Får 12-1300moh og glir videre mot Røstet(seter og myrplatå). Der får eg noe som ligner ei boble for første gang og tar den opp til litt over 1900moh, nå er det bare hei, hei tenker eg. Var faktisk her eg kom nært ei stor sky ifjor på den turen kor eg landa nord om Folldal. Sklir videre over Åsvollplatået som består av mosse, myr, berg og mange bitte småe sjøer. Tar kursen mot Andråsberget(769moh) som ligger omtrent midt på Storsjøen på østsiden. Finner siste rest av ei drifte-boble for dagen, dagen har stablsert seg som eg tenkte på starten. Glir over Storsjøen i ca 13-1400moh mot Burua der hvor veien fra Rendalen går til Koppang. Kommer over i fin høyde og legger på gli nordover mot Åkerstrømmen, men finner ikke et eneste pip og må lande på Fiskvikmoen. Den vises på bildet langt der framme til venstre for Storsjøen. En glad pilot, var nok den råeste lavtflyvinga eg har gjort noen gang i hele mitt liv. Tenkte gjennom turen kor forbanna enkelt det er å fly lavt med pg og nesten bare gi fan i alt som heter landinger. En superfordel med denne turen er att eg har sett flere store myrer hvor eg evt kan sett ned hg,en om det skulle bli nøvendig en gang i fremtiden.

Pakker, spiser og drikker, litt telefonering bl.annet. Erik og Egil plinger like etter jeg landet, Erik kunne fortelle om nullvind på Bangsberg, Egil kunne fortelle om 10-12 m/sek på Tronfjell, men der lå det 5-6 hg,er på hanget sa han.

Går ned til riksveien og bussen kommer etter ti minutter, drar til Koppangtunet Hotel hvor jeg blir servert loggepils av Vegar som drifter der. Han har flydd hg i gamle dager og akkurat tatt pg-lappen. Øyvind kom og hentet meg, tusen takk til han.

Jon landet i Osendalen, Norges mest øde dal? Men med gullhår i ræva kaprer han den eneste bilen som er oppe der en gang i månden, det må man si er timming.


1 kommentar: