onsdag 9. desember 2009

Morning Glory, en drøm som kan realiseres...

Bildet er tatt fra Jonny Durand sin blogg-side...
Oversatt fra Cross Country(nov/des-09) av Tove og meg. kan være noen setninger og ord som er på feskar-engelsk.

Jonny Durand føler på Morning Glory (hg-pilot)

Det var det beste øyeblikket i mitt liv. Superlativer kommer lett i denne sporten, men 16. September hadde den Australske hangglider piloten Jonny Durand en virkelig fantastisk og episk dag.
Tauet inn i himmelen ved daggry nær Burketown, Qeensland, Australia, slippes Jonny ut på et av verdens mest sjeldne og mest imponerende sky-formasjoner og surfet langs kanten i nesten to timer. For god reklame loopet han Moyes LiteSpeed også, og ble den første hangglider piloten som ble filmet mens han flyr acro over Morning Glory.

Dette er beskrevet som et av verdens mest eksotiske meteorologiske fenomener av Morning Glory, som er en reisende bølgesky som under visse vilkår fra juli til november, finner sted over Carpentariabukten og ruller over himmelen over nordlige Queensland. Den kan være opptil 1000 km lang og kan ha en hastighet på 80 km / t. Flyving innebærer å montere en “outback” slep under ekspedisjon og mye tålmodighet: hang- og seilflypiloter jakter etter Morning Glory for å fly. De har vært kjent for å vente i uker, og fortsatt ikke få flydd på den. Paraglidere kan ikke fly der fordi de ikke er rask nok, og ville falle i rotoren bak skyen. (ops…)

Jonny og hans team fløy to Moring Glories den 15 september, og en dagen etter. Den første flyturen fløy han foran skyen på en 45 kilometers tur, det var det beste i min levetid sier han. Den andre turen varte i 1 time 45 minutter og dekket 68 km. Etter slep opp gjennom en tidlig morgentåke blei Jonny og tug,en spyttet ut i det blå. Når jeg så til høyre så jeg den største bølgen av en sky jeg noensinne har sett, han rapporterte alt samme dag på sin blogg. Skygata så ut som en 1000 meter høy hoppbakke.

Han sa senere: Det var det beste øyeblikket i mitt liv, men det kan ha vært den skumleste også med dens form som en tsunami på himmelen. Bokstavelig talt: bare det å ha vært slept på toppen av den største bølgen i verden. Flyvingen ble filmet og vil inneholde et filmprosjekt kalt: Redbull herlighetens gli…

Hvordan skydannelsen blir til?

Selv ufullkomment forstått er det antatt at sjøbrisen kolliderer over Cape York, halvøya nord i Australia fører til Morning Glory fenomenet. Det er vind fra Coral Sea kysten som blåser inn fra øst, og vind fra bukta av Carpentaria som blåser inn fra vest. De møtes på midten, og i løpet av dagen lager den en konvergens linje over halvøya. Om natten avkjøles lufta og synker, samtidig har en overflate-inversjon formet seg over bukta.

Tettheten i det stabile luftlaget er ulikt over og under inversjon. Luften som kommer ned fra halvøya i øst går under inversjonslaget og genererer en bølge eller en serie av bølger, og reiser tvers over bukta som krusninger over innsjøen. Luften stiger i fronten av bølgen og synker bak.
Tidlig på morgenen er luften mettet nok slik at den stigende lufta i fronten produserer en sky som utgjør forkanten av bølgen. Det fordamper i ryggen på skya: the Morning Glory. Skyen varer til overflaten av inversjonen er brent bort av varmen utpå dagen.

Video av turen:
http://www.youtube.com/watch?v=RMdyT-rIXao

Blogg til Jonny:
http://jonnydurand.blogspot.com/2009/09/morning-glory-vid.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar