søndag 1. november 2015

Lek å moro i Høsbjør-kursbakke. Og så litt om høydevind, inversjon, etc...

En rar dag vil nok mange synes som var med i dag, men egentlig helt normalt. Side og bak, så rett inn i kursbakken, men dette er veldig ofte helt normalt i Brumunddal når vi ligg midt i inversjons-lokket. Tenk på att Brumunddal ligg nedi ei søkk, det ser du godt fra kursbakken.

Inversjon lå godt og tynga i hele dalen, vi så det godt på røyk og dis fra kursbakken. Vi drev å starta helt oppe i topplokket på inversjonen, og ca 80 meter over oss slo høydevinden ned på selve Høsbjør-starten.

Men vi hadde det gøy uansett, flere har fått seg vinger av kursgjenget og det er bra.

Men tilbake til litt meteorologi: Kristian var oppe tre ganger med mini-vingen og landet i skolebakken mens resten av gjenget var en tur oppe på Høsbjør-starten og opplevde sterk vind i flekkan og litt fra høyre.

Alle tenkte vel som så, da kan reise ned til kursbakken og dra skjerm. Men nedi kursbakken ligger en dal-inversjonen, så all vind som slo ned i dag stoppa på topplokket av inversjonen, som lå bitte litt over kursbakke-høyde.

I selve inversjonen er det som regel helt stille luft, men vi sto oppe i topplokket på inversjonen. Der presser høydevinden og om topplokket er litt tynnslitt noen plasser kommer det aner av vind ned til oss.

Dvs. att den vind som var fra høyre og bak i flekkan kom fra der hvor topp-lokket var litt tynnslitt. Dal-inversjon om høsten er typisk, den kan og være sterk og bli liggende hele dagen som i dag. Håpet selv att den skulle slippe taket så det ble seilvind nede på Mjøsa, men det ble ikke sånn.

Men flere sto på og testet utstyret sitt idag, det er fin trening og leke med vingen din i en kursbakke om det ikke er flybart.

Men Jørn, Roar og meg gikk opp på Høsbjør sent på ettermiddagen for og se om det gikk an å fly, Kristian hadde skrytt av startforholdene siden han hadde tredje turen for dagen.

Det slo ned som juling på start, 9,4 m/sek på det meste i det vi kom opp, Roar hadde vindmåler med seg. Vi ble sittende ei stund på rampa og føle vinden ca. i 15 min. Retningen var flott, ren s-v, men det varierte veldig i styrke og vi fikk ikke god-følelsen i kroppen.

Så vi vandret ned og håper att du som er fersk elev skjønner att du har et enormt potensiale om læring av meteorologi, især om du blir aktiv. Alt dette fjaset om bølger og høydevind som vi nevner på fb-sia vår er en grunn til att vi erfarne sier fra.

Huskeregel: Sterk vind og uvær på Vestlandet fra S-V, V og N-V danner bølger på Østlandet med sterk og rotet vind i kastene.

Før i tida var det mere hg-flyving i sånne forhold, hg,en har litt mere og bidra med når det gjelder hastighet. Med pg rygger du fort om du ikke er klar med stirup, noe de ferske ikke er. Du kan også rygge med full speed på pg, det er ikke noe moro det, i tillegg følger det ofte med turbulens.

Se på bølgerotorene her hvor de ligger, der hvor bølga stopper i nederste sjikt. Tenk når toppsnerten av høydevinden slår ned på Høsbjør-starten, da er vi som regel i rotoren på undersiden av bølgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar